54 kurtko-śpiwory VOLCANO za pośrednictwem Fundacji trafia do potrzebujacych i zagrożonych hipotermią

24 stycznia br. o godz. 12.00 w Biurze Fundacji Skarbowości w Bydgoszczy w obecności przedstawiciela UMB odbyło się oficjalne wręczenie Certyfikatów CSR – Odpowiedzialni Społecznie, potwierdzających udział w Kampanii Dobroczynnej CIEPŁE SERCE, kurtko-śpiwory dla ubogich i bezdomnych oraz oficjalne przekazanie kurtko – śpiworów instytucjom zajmującym się bezdomnymi i ubogimi w Bydgoszczy, m.in. Straży Miejskiej, Policji oraz Zgromadzeniu św. Brata Alberta.

Dziękujemy Pani Wiceprezydent Bydgoszczy – Iwonie Waszkiewicz, spółkom miejskim oraz placówkom oświatowym za wrażliwość i troskę o los najuboższych mieszkańców miasta.

Do Kampanii na rzecz bydgoskich instytucji zajmujących się bezdomnymi i ubogimi w Bydgoszczy włączyły się:

Społeczność szkolna:

ZS nr 19  w Bydgoszczy: 480zł

II LO w Bydgoszczy: 408,80zł

SP nr 31 w Bydgoszczy: 310zł

oraz Spółki Miejskie:

MKUO ProNatura Sp. z o.o. – 3 000zł

KPEC Sp. z o.o.  3 000zł

Bydgoski Park Przemysłowo – Technologiczny- 2 000zł.

Miejskie Wodociągi i Kanalizacja w Bydgoszczy Sp. z o.o. – 1 500zł.
Tym razem zebraliśmy łącznie: 10 698,80zł.
54 kurtko – śpiwory za pośrednictwem instytucji i organizacji zajmujących się ubogimi i bezdomnymi w naszym mieście trafią do osób zagrożonych hipotermią. Ten dar może uratować czyjeś życie przed śmiercią z powodu wychłodzenia.

W EXPRESSIE BYDGOSKIM napisano o AKCJI:

“Akcja przekazywania kurtko-śpiworów, które mają chronić przed zimnem, rozpoczęła się jesienią ubiegłego roku.

– Darczyńcy okazali się wspaniali – mówi Magdalena Dworska, dyrektor ds. fundraisingu w Fundacji Skarbowości im. Jana Pawła II. – Dzięki temu już wtedy do potrzebujących w Bydgoszczy trafiły 33 kurtko-śpiwory. Zbiórkę pieniędzy na ten cel zorganizowała wtedy parafia pw. Bożego Ciała. Większość tych śpiworów została przekazana bezdomnym za pośrednictwem sióstr albertynek ze Zgromadzenia św. Brata Alberta w Bydgoszczy, bo tak wskazali darczyńcy, 6 przekazano do Straży Miejskiej.

Bardzo ważna pomoc

Na tym jednak nie koniec. Z inicjatywy sióstr Albertynek w zbiórkę pieniędzy włączyli się też wierni parafii pw. Św. Antoniego z Padwy. W rezultacie można było dokupić kolejne 25 kurtko-śpiworów. Dziesięć następnych ufundował klub Basket 25. W styczniu br. przekazano je policji. Teraz bardzo aktywnie w akcję włączyło się Miasto Bydgoszcz.

Ratusz zdecydował, że przekazane zostaną one instytucjom zajmującym się bezdomnymi i ubogimi w Bydgoszczy. I tak 14 sztuk trafi do dyspozycji sióstr Albertynek, 10 do Komendy Miejskiej Policji i 30 do Straży Miejskiej.

– Właśnie czekamy na ich dostawę – mówi Arkadiusz Bereszyński, rzecznik Straży Miejskiej w Bydgoszczy. – Dla osób bezdomnych i ubogich to cenna pomoc. Sześć kurtko-śpiworów, które otrzymaliśmy już wcześniej zostały rozdane. Przekazaliśmy je osobom potrzebującym, co do których była pewność, że wykorzystają je zgodnie z ich przeznaczeniem. Dwa trafiły do bydgoszczan, którzy mieszkają w pustostanie. Pozostałe osoby wskazała Rada Osiedla Szwederowo. Byli to bydgoszczanie, którzy mieszkają na działkach.

– Bardzo aktywnie w tę ogólnopolską kampanię włączają się pracownicy jednostek skarbowych, np. urzędów skarbowych, izb administracji skarbowej, ale nie tylko. Wszystkim bardzo dziękujemy – mówi. – Warto dodać, że akcję organizujemy we współpracy z marką odzieżową Volcano, która szyje kurtko-śpiwory.”

Dziękujemy wszystkim Darczyńcom!

Mamy do dyspozycji jeszcze ponad 500 kurtko – śpiworów, którymi pragniemy obdarować ubogich i potrzebujących. Zapraszamy placówki oświatowe oraz instytucje i firmy do włączenia się do tej wyjątkowej akcji społecznej.

Aktualne działania związane z projektem można śledzić na stronie internetowej Fundacji oraz w mediach społecznościowych – zapraszamy:

Start