MEDAL PAMIĄTKOWY – 15.rocznica odejścia Patrona Fundacji Skarbowości – św. Jana Pawła II

„Szukałem Was, a teraz Wy przyszliście do mnie…” –  ostatnie słowa wypowiedziane przed odejściem św. Jan Paweł II

Kochani!

Ten rok jest dla nas rokiem szczególnym – 100.rocznica urodzin św. Jana Pawła II, 15.rocznica Jego odejścia i jubileusz 20.lecia Fundacji Skarbowości.

Ten rok zapisuje się jako rok szczególny także w historii świata – wszechobecna pandemia COVID-19 zmienia na naszych oczach cały świat…, zmienia nas i nasze spojrzenie na wiele spraw życia doczesnego. W tym kontekście szczególnie uderzające i aktualne wydaje się przesłanie św. Jana Pawła II z…2 kwietnia 1995r.:

„Czymże jest bowiem miłosierdzie, jak nie ostateczną miarą MIŁOŚCI, która zstępuje w samo centrum zła, aby je dobrem zwyciężyć”.

Jesteśmy POKOLENIEM JP2!

W 1978 roku, gdy rozpoczął się Wielki Pontyfikat św. Jana Pawła II mieliśmy po kilkanaście lat. Idee i nauczanie św. Jana Pawła II zdefiniowały całe nasze życie. Patron Fundacji prosił, aby pomnikami ku Jego pamięci były realne działania na rzecz najsłabszych i potrzebujących, dlatego od ponad 20 lat z pasją tworzymy i realizujemy autorskie projekty inspirowane nauczaniem i ideami Wielkiego Polaka podążając m.in. za potrzebami najsłabszych, chorych, opuszczonych, samotnych, ubogich…

Z uwagi na wyjątkowość roku 2020 przygotowaliśmy dla Was przepiękny medal pamiątkowy: „SURSUM CORDA! W GÓRĘ SERCA! Nie traćmy DUCHA!” nie przypuszczając nawet jak bardzo te słowa i to przesłanie Wielkiego Patrona Fundacji stanie się aktualne i żywe dla nas, dla Polski, dla świata…

Teraz każdy kto wesprze realizację misji Fundacji Skarbowości darowizną nie mniejszą niż 50zł otrzyma taki medal (medal w ramce/opakowaniu ochronnym, wym.11cmx11cm )

Aby otrzymać MEDAL wystarczy:

1. Przekazać darowiznę nie mniejszą niż 50zł online: https://fundacjaskarbowosci.pl/przekaz-darowizne/
    lub na konto Fundacji: 83 1240 1183 1111 0000 1291 286  Tytułem: Darowizna – MEDAL
  2. Przesłać dowód wpłaty na adres: biuro@fundacjaskarbowosci.pl

podając imię, nazwisko, nr tel. i adres do przesłania przesyłki kurierskiej

Koszt przesyłki:10 zł/przy zamówieniu 10 medali – koszt przesyłki gratis.

WAŻNE:

„Dzisiaj w dniu 15. rocznicy odejścia Jana Pawła II do Domu Ojca zapalmy w oknach świece o 21:37” – apeluje kard. Stanisław Dziwisz, osobisty sekretarz papieża-Polaka i dodaje:

„Gdy 15 lat temu św. Jan Paweł II odchodził do domu Ojca, na placu św. Piotra w Watykanie, w kościołach i kaplicach całego świata, na miejskich placach i przy przydrożnych krzyżach trwało wielkie modlitewne czuwanie milionów ludzkich serc. Nasze ulice i świątynie wypełniał cichy szept rozmodlonych ludzi, którzy pragnęli być w tych dniach razem i jednoczyli się przy umierającym Papieżu, by towarzyszyć mu swoją miłością i w ten sposób podziękować za dar jego życia i świętości (…) wracam wspomnieniami do tamtych chwil jedności, gdy patrzę dziś na opustoszały plac św. Piotra, gdy widzę puste świątynie i zamarłe ulice (…) świat zatrzymał się tak, jak zatrzymał się 15 lat temu (…) Wtedy poczuliśmy się osieroceni, ale potrafiliśmy wzajemnie się umacniać i szukać pocieszenia w Bogu, który jest Źródłem Życia. Czy potrafimy dziś – tak jak wtedy – trwać we wzajemnej miłości, we wspólnym nam wszystkim bólu i tęsknocie? Czy potrafimy szukać nadziei i czerpać siłę z prawdy, że wprawdzie nie możemy dziś fizycznie się spotkać, ale przecież nasza wspólnota jest realna i istnieje mimo zamkniętych drzwi naszych domów?”

Życzymy Wam  przede wszystkim zdrowia i przetrwania tego trudnego dla wszystkich czasu.

Bądźmy dla siebie wsparciem nie zagrożeniem! Jeżeli tylko to możliwe #zostańciewdomu, dbajcie o siebie i swoich bliskich!

Pozdrawiamy Was serdecznie, a zwłaszcza tych, którzy pozostają na swoich stanowiskach pracy na „pierwszej linii frontu”.

Wasz Zespół Fundacji Skarbowości #PokolenieJP2