„Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą…”- Aniu, do zobaczenia w innym, lepszym świecie…

„Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą…”   ks. J. Twardowski

Kochani,

Odeszła od nas nagle wspaniała dziewczyna – ś.p. Ania Bilska, 41lat, US Świnoujście.

Kto był z nami na MPS w Świnoujściu w 2017 i 2019 na pewno Ją pamięta z Gali Finałowych – to nasza SkarboWolontariuszka, na którą zawsze mogliśmy liczyć. Gdy w zeszłym tygodniu Ania nagle trafiła do szpitala ustalaliśmy dla Niej strategię pomocy, aby 4 maja ruszyć z cała mocą wsparcia…

Jej narzeczony Bartek tak opisał w sobotę sytuację: „Choroba postępuje w bardzo szybkim tempie, choć jeszcze tydzień temu, spacerowaliśmy za rękę po lesie. Teraz trafiła na oddział w szpitalu przy Unii Lubelskiej w Szczecinie. Niestety nie ma mowy o podjęciu walki z białaczką, bo wystąpił krwiak i lekarze najpierw musieli go usunąć, co bardzo mocno skomplikowało procedurę walki z białaczką. W trakcie operacji wycięta została spora cześć czaszki, która jest możliwa do rekonstrukcji w dalszym etapie leczenia. Ania od zawsze jest wulkanem miłości, pozytywnej wibracji i totalnie zakochana w życiu… Pomimo tego wszystkiego Ania jest gotowa do walki o życie. Do tego potrzebna będzie krew żeby zwalczyć białaczkę. Jej krew to grupa A+ i najbardziej są jej potrzebne tzw. płytki krwi.Ani możemy pomóc oddając krew lub właśnie płytki krwi. Oba sposoby donacji mocno się od siebie różnią – przede wszystkim czasem oddania. Przy oddawaniu krwi pełnej cała procedura włącznie z donacją trwa około 1 godziny. Przy oddawaniu płytek krwi trzeba sobie zarezerwować ok. 4 godziny czasu…

Po tym wszystkim  zostanie z Tobą niesamowite poczucie dumy z tego, że twoja krew może Ani uratować życie. Nie wahaj się…Warto pomagać! Podaj dalej!

W niedzielę otrzymaliśmy jednak taką informację: „Niestety… bardzo dziękuje za wszelką pomoc, idźcie oddać krew bo tego by sobie życzyła Ania. Białaczka jest nieobliczalna dlatego pomagajmy. Ania była najcudowniejszym człowiekiem jakiego poznałem, tylko miłość była w jej sercu. Taka zostaje w moim sercu na zawsze.” Taka też zostaje w naszych sercach.

Krew można oddać w dowolnym Oddziale Terenowym RCKiK w Polsce. Przy rejestracji wystarczy tylko podać, że krew lub płytki są oddawane dla „ANNA BILSKA – SZCZECIN”.

Krew może oddać każdy, nawet dawca posiadający inną grupę niż Ania. Każda oddana krew trafia do banku krwi – w naszym wypadku do RCKiK w Szczecinie, gdzie jest poddawana badaniom i preparatyce. Tam też w krew zaopatrują się szpitale.

Od poniedziałku 4 maja można oddawać krew na hasło „ANNA BILSKA SZCZECIN”. Adresy wszystkich stacji krwiodawstwa w Polsce znajdziecie w Internecie.

W Świnoujściu Oddział Terenowy RCKiK mieści się przy ul. Mieszka I nr 4 na II piętrze (budynek laboratorium obok szpitala. Rejestracja dawców odbywa się w godzinach 8.00-11.00. Natomiast w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Szczecinie przy al. Wojska Polskiego 80/82 w godzinach 7.15-16.00.

Informacja dla osób, które będą oddawały krew po raz pierwszy:
• 2-3 dni przed donacją pij więcej wody niż zwykle
• nie spożywaj alkoholu, a jeśli palisz, to ogranicz palenie
• spożywaj posiłki mniej tłuste
• w dniu donacji zjedz lekkie śniadanie
• zabierz ze sobą dowód osobisty lub paszport

Po przybyciu do stacji krwiodawstwa:
• zostanie ci zbadana temperatura i wypełnisz formularz związany z profilaktyką covid-19
• jeśli wszystko będzie OK, to przejdziesz do rejestracji, gdzie okażesz dowód osobisty i otrzymasz do wypełnienie obszerny formularz dotyczący twojego stanu zdrowia
• po tym czeka cię pobranie próbki krwi do sprawdzenie morfologii
• jeśli wszystko jest OK zostaniesz zaproszony do gabinetu lekarskiego, gdzie lekarz sprawdzi twój formularz, zmierzy ciśnienie i osłucha
• jeśli wszystko gra, to lekarz poleci ci przemyć zgięcie łokciowe obu rąk i czekać na wezwanie do donacji
• sama donacja trwa dosłownie kilka minut (5-6 min.)
Identyczna procedura dzieje się w przypadku oddawania płytek krwi.

„Kiedy wydaje się, że wszystko się skończyło, wtedy dopiero wszystko się zaczyna…” ks. J. Twardowski

Wasz Zespół Fundacji Skarbowości #PokolenieJP2 #wartopomagać #krewdlaAni