Prezes Fundacji Skarbowości o MPS! To wielka promocja miasta Nowy Targ!

“Wasz wytrwały wysiłek i radość ze zwycięstw nabiera znaczenia symbolu…” Św. Jan Paweł II

Wielka promocja miasta Nowy Targ!

Mistrzostwa Polski Skarbowców z „wartością dodaną”!

Fundacja Skarbowości im. Jana Pawła II organizuje Mistrzostwa Polski Skarbowców od 2001 roku. To w skali naszego kraju niewątpliwie swego rodzaju fenomen – jedna grupa zawodowa od 22 lat integruje się wokół szlachetnych celów i raz w roku spotyka się na zawodach sportowych pod hasłem ogólnym „Rywalizujemy fair play, bawimy się i pomagamy!”

MPS to rodzaj „małej olimpiady”, w której uczestniczy już średnio ok. 3 tys. osób. Zawodnicy to skarbowcy – pracownicy i funkcjonariusze KAS, CIRF, MF, którzy bardzo często zabierają ze sobą na to wydarzenie całe rodziny, przyjaciół i znajomych – mają oni możliwość uczestniczenia jako kibice.

Na XIX MPS do Nowego Targu zarejestrowało się online prawie 1800 uczestników z 208 jednostek z całego kraju – to reprezentacja ponad 50% procent wszystkich jednostek skarbowych. Bywało, że na MPS mieliśmy zarejestrowanych nawet ponad 70% jednostek – niestety dwa lata przerwy z powodu pandemii zrobiły swoje. Oprócz uczestników zarejestrowanych na wydarzenie przyjeżdżają też oczywiście osoby nie zarejestrowane w naszym systemie – członkowie rodzin, przyjaciele, znajomi  – Nowy Targ może więc liczyć, zwłaszcza w dn. 26 – 28 maja na „prawdziwy najazd” ok. 2,5 tys. osób z całego kraju. Wiele z nich przyjeżdża już we wtorek, niektórzy zostają dłużej i z pewnością bardzo duży procent, tak jak my sami, zakocha się, w Nowym Targu, a przede wszystkim w jego pięknych okolicach i powróci tu nie raz. Tak dzieje się w każdym mieście, do którego zagoszczą MPS. Są miasta, które po raz kolejny stają do rywalizacji o status miasta-gospodarza MPS ze względu na ogrom korzyści promocyjnych dla miasta i komercyjnych dla jego mieszkańców.

Nie tak łatwo otrzymać status miasta – gospodarza MPS. To wielkie wyróżnienie dla miasta i jego włodarzy. Miasto musi posiadać odpowiednia infrastrukturę sprzyjającą rozegraniu w tak krótkim czasie 11 dyscyplin sportowych. Potrzebne jest zadaszone miejsce do zorganizowania dwóch gali finałowych, a co najważniejsze, potrzebni są otwarci włodarze miasta, którzy traktują takie wydarzenie jako doskonałą formę promocji. Te wszystkie elementy zbiegły się w Nowym Targu. Dodając do tego ogromną życzliwość władz miasta i kompetentnych pracowników, którzy zostali skierowani do realizacji tego zadania, jesteśmy przekonani, że będzie to wielkie święto skarbowców i ogromny sukces dla miasta i Jego mieszkańców.

Podczas MPS rozegranych zostanie 11 dyscyplin sportowych – bieg na dystansie ok.5 km, nordic walking ok.5 km, strzelanie, skok w dal, tenis stołowy, tenis ziemny, badminton, pływanie stylem dowolnym 50 m, turniej piłki nożnej „piątek” (mężczyźni), piłka siatkowa (drużyny mieszane), przeciąganie liny (kobiety). Zawodnicy walczyć będą o puchary i medale w klasyfikacjach generalnej, zespołowej i indywidualnej. Ciekawostką jest to, że uwzględniając głosy seniorów „dorzuciliśmy” jeszcze jedną kategorię: E – emeryci, co pozwala brać czynny udział w zawodach emerytowanym skarbowcom – to coraz większa grupa osób, są wśród nich zawodnicy, którzy jeżdżą z nami od…2001 roku! Podczas dwóch wieczornych gali finałowych rozdamy ponad 300 dyplomów i podziękowań, 250 medali, 50 pucharów i ok. 50 nagród dodatkowych – to najlepiej pokazuje skalę przedsięwzięcia!

Nasza cykliczna impreza była przez wiele lat doceniana i bardzo pozytywnie postrzegana przez kierownictwo resortu. W Legionowie na przykład zaszczycił nas swoją obecnością nawet sam ówczesny Minister Finansów, który rozdawał puchary i medale podczas uroczystej gali finałowej. Na przestrzeni 22 lat działalności, za organizację Mistrzostw Polski Skarbowców otrzymywaliśmy liczne podziękowania za działania na rzecz szeroko rozumianej społeczności skarbowej oraz liczne zachęty do kontynuowania tego typu działań – od szefów KAS, Ministrów Finansów, a ostatnio nawet od samego Premiera Pana Mateusza Morawieckiego:

Zaproszenie Szefa KAS na XIX Mistrzostwa Polski Skarbowców o Puchar MF, Nowy Targ 2020.

Wracając do XIX MPS, dzięki uprzejmości Burmistrza Miasta Nowy Targ rozegrany zostanie dodatkowo amatorski wyścig kolarski na dystansie ok 11 km o Puchar Burmistrza Miasta Nowego Targu. Uczestnicy wyścigu będą mieli okazję poznać przepiękne okolice i trasy rowerowe wokół Nowego Targu, które od wielu dni promujemy już w swoich mediach społecznościowych.

Podczas rywalizacji sportowej staramy się zawsze urzeczywistniać przesłanie wielkiego Patrona Fundacji – św. Jana Pawła II, który powiedział, że rywalizacja sportowa, „wytrwały wysiłek i radość ze zwycięstw nabiera znaczenia symbolu…”. Ze względu na okrutną wojnę trwającą na Ukrainie, dramaty wielu niewinnych ludzi – kobiet, dzieci, osób starszych – tegoroczne MPS mają też ogromne znaczenie symboliczne, odbywają się pod hasłem „Solidarni z Ukrainą”!

Podczas uroczystego otwarcia MPS, na które zapraszamy wszystkich mieszkańców miasta, na stadion miejski przy Hali Lodowej – piątek, godz. 9.00, skarbowcy będą mieli wyjątkową okazję publicznego zamanifestowania swojej solidarności z narodem ukraińskim. Znając z poprzednich lat kreatywność uczestników MPS, którzy walczą o tzw. FISKUSIA, nagrodę Prezesa Fundacji oraz o Nagrodę Publiczności, zapewniam, że będzie to piękne widowisko, którego nie możemy się już doczekać.

Podczas MPS prowadzona też będzie zbiórka publiczna do puszek na rzecz Ukrainy. Na profesjonalnym portalu zbiórki prowadzona jest jednoczesnie kampania społeczna pod nazwą SERCE DLA UKRAINY https://fundacjaskarbowosci.pl/serce-dla-ukrainy/ organizowana w partnerstwie z Instytutem Andersa – tu w transparentny sposób można śledzić wpłaty, także ze zbiórki publicznej w Nowym Targu oraz sposób i miejsce – gdzie i jak rozdysponowane zostaną zebrane środki.  Cel zbiórki dla Ukrainy jest długofalowy. Po zakończeniu działań wojennych pragniemy pomóc w odbudowywaniu instytucji pożytku publicznego zniszczonych w wyniku rosyjskiej agresji, np. w wyremontowaniu pomieszczenia/pomieszczeń niezbędnych do funkcjonowania społecznego- świetlicy, szkoły, sali szpitalnej, itp..- w zależności od wielkości zgromadzonych funduszy. Pragniemy pozostawić na Ukrainie trwały ślad naszej obecności i solidarności z tak doświadczoną społecznością Ukraińską. Pragniemy, aby każdy Darczyńca Fundacji mógł odwiedzić takie miejsce, w którym widnieć będzie logo Fundacji Skarbowości – pragniemy, aby w wiarygodny i transparentny sposób zagospodarować powierzone nam przez Darczyńców fundusze. Naszym marzeniem jest, aby Darczyńcy mogli odwiedzać takie miejsce z przekonaniem, że właśnie tu jest moja cegiełka, właśnie w ten konkretny sposób pomogłem społeczności ukraińskiej. Zapraszamy oczywiście mieszkańców Nowego Targu do dołączenia do tej szlachetnej inicjatywy.

Dodam, że podczas MPS prowadzona też będzie  zbiórka  złomu złotej i srebrnej biżuterii, z której wytopione zostaną złote i srebrne serduszka ażurowe z przeznaczeniem na aukcje już prowadzone na rzecz Ukrainy na FB na grupie: Pomoc od Serca – aukcje na rzecz Podopiecznych Fundacji Skarbowości – jeżeli ktoś z mieszkańców chciałby do nas dołączyć, przekazać taki złom –  zapraszamy do biura zawodów w dn. 26-28 maja HALA LODOWA – zapewniamy, że każdy Darczyńca otrzyma w podziękowaniu miłą niespodziankę – unikatowy, ręcznie zdobiony, piękny medal pamiątkowy „Sursum Corda” z wizerunkiem św. Jana Pawła II na tle mapy Polski w przeźroczystym etui oraz kartę rabatową na zniżki na paliwo na stacjach LOTOS w ramach kampanii społecznej prowadzanej przez Fundację od kilku lat z Grupą LOTOS s.o.o.:  „LITRY DOBRA – z Lotosem tankujemy, wspólnie DOBRO budujemy!”

MPS mają nie tylko wymiar sportowy, ale też wymiar głęboko emocjonalnej, duchowej łączności z osobami ciężko chorymi i pokrzywdzonymi przez los, dlatego MPS to także finały konkurencji dobroczynnych jakie przez cały rok organizuje dla Skarbowców Fundacja.

MPS to także sposób na pokazanie społeczności lokalnej wielkiego serca, zaangażowania i wrażliwości pracowników skarbowych – np. od wielu już lat organizujemy dla społeczności lokalnej, gdzie odbywają się MPS akcję pod nazwą “EkoSkarbuś “. Skarbowcy z całego kraju przywożą ze sobą albo przesyłają do biura zawodów plastikowe nakrętki, które zostają oficjalnie przekazane organizacji społecznej wskazanej przez miasto. W Nowym Targu zostaną one przekazane na rzecz lokalnego Stowarzyszenia CHATKA, na zakup specjalistycznego stołu do rehabilitacji niemowląt i małych dzieci. Średnio zbieramy w takiej akcji ok. 2-3 tony nakrętek. Jesteśmy ciekawi jak będzie tym razem?

Jeszcze raz dziękujemy Burmistrzowi Miasta Nowy Targ, Panu Grzegorzowi Watycha, Zastępcy Burmistrza – Pani Joannie Iskrzyńskiej-Steg oraz wszystkim pracownikom UM, za ogromne zaangażowanie w organizację tego pięknego wydarzenia, które z pewnością na długo pozostanie w pamięci włodarzy miasta, uczestników oraz mieszkańców miasta Nowy Targ. Sukces XIX MPS to sukces miasta! O życzliwe przyjęcie gości z pewnością nie musimy się martwić, bo Nowy Targ słynie z gościnności. Pozostaje mi zaprosić wszystkich do kibicowania naszym zawodnikom. Życzę wielu zwycięstw, pięknych wrażeń, satysfakcji z pomagania oraz…pięknej pogody!

Koniecznie zobaczcie z jakich zakątów Polski przyjeżdżają do Nowego Targu Skarbowcy link do mapy gogle:

Chcesz dowiedzieć się więcej o Fundacji Skarbowości?

Zapraszamy: www.fundacjaskarbowosci.pl; FB

Wywiad radiowy podsumowujący 20 lat działalności Fundacji:

Radio PIK wywiad 13 października 2019: https://www.radiopik.pl/public/118/220/118_157158245710.mp3

Wywiad radiowy dot. sposobów udzielania pomocy, akcji i kampanii społecznych

Radio PIK wywiad 6 marca 2022

Sławomir Dworski