ORGANIZACJA
PUBLICZNEGO

Przekaż darowiznę
Konkurs plastyczny

“Naród, który nie zna swojej przeszłości jest narodem bez przyszłości …” św. Jan Paweł II

VIII Międzynarodowy Konkurs Plastyczny

dla Dzieci i Młodzieży do lat 16
pt. “Wolność jest w Nas! Dumni ze swojej Niepodległej”

Pod Patronatem Honorowego Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Z udziałem dzieci i młodzieży ze wspólnot polonijnych całego świata.

Ogłoszenie:

Tytuł konkursu nawiązuje do nauczania św. Jana Pawła II, patrona Fundacji, który swoją Ojczyznę darzył miłością szczególną, a do swoich rodaków mówił:

„Polska jest matką szczególną. Niełatwe są jej dzieje, zwłaszcza na przestrzeni ostatnich tysiącleci. Jest matką, która wiele przecierpiała i wciąż na nowo cierpi. Dlatego też ma prawo do miłości szczególnej.”

Papież – Polak podkreślał wielokrotnie jak wielkie znaczenie dla budowania silnego i suwerennego Państwa ma poczucie tożsamości narodowej opartej o wartości, znajomość historii i doświadczenia przodków, którzy dążyli przez wieki do niepodległości, jak możemy się dzisiaj cieszyć oraz do zbudowania Państwa, z którego możemy być obecnie dumni.

Św. Jan Paweł II powtarzał jednak, że ta „Wolność jest nam nie tylko dana, ale i zadana” i należy ją nieustannie pielęgnować, także tu i teraz dla nas oraz przyszłych pokoleń Polaków.

Kierowani tymi ideami pragniemy, aby uczestnicy konkursu, poprzez twórczość plastyczną wyrazili swoją miłość do Ojczyzny, podziw dla znaczących w dziejach Polski postaci lub wydarzeń historycznych oraz szacunek do symboli narodowych: biało – czerwonej flagi i orła białego.

Ogłoszenia

VII Konkurs Plastyczny dla Dzieci pt. Cuda Bożego Stworzenia – 2017

„Strumień się nie zdumiewa, gdy spada, ale zdumiewa się człowiek..." sw. Jan Paweł II

VI Konkurs Plastyczny dla Dzieci pt. RODZINA – tu zaczyna się życie, a miłość nigdy się nie kończy – 2016